SEMPOZYUM: “Taraflarının Bakışıyla Lozan Uluslararası Sempozyumu”

İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Lozan Barış Antlaşması’nın yürürlüğe girişinin doksanıncı yıldönümünde “Taraflarının Bakışıyla Lozan” adlı bir sempozyum düzenleyecektir. 9-10 Mayıs 2014 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilecek sempozyuma özgün bir bildiri ile katılımınız bizi sevindirecektir. Lozan Barış Antlaşması’na taraf ülkeler arasında tartışma konusu olan ve sonradan tadil edilen belli başlı meselelerin ele alınacağı sempozyumun “Boğazlar”, “Batı Trakya”, “Hatay-Musul”, “Ekonomi/Hukuk” ve “Komşularda Lozan Algısı” konu başlıkları altında beş oturum halinde yapılması düşünülmektedir. Bilim Kurulu tarafından onaylanan ve sunumu yapılan bildiriler enstitümüz yayın organı olan “Yakın Dönem Türkiye Araştırmaları” dergisi sempozyum özel sayısında yayınlanacaktır.

Düzenleme Kurulu

Prof. Dr. Cezmi ERASLAN (Başkan)

Yrd. Doç. Dr. Savaş AÇIKKAYA

Dr. Nilüfer ERDEM

Dr. Ali ŞAHİN

Bilim Kurulu

Prof. Dr. Cezmi ERASLAN

Prof. Dr. Ali ARSLAN

Prof. Dr. Süleyman BEYOĞLU

Prof. Dr. Hikmet ÖKSÜZ

Doç. Dr. Bekir GÜNAY

Doç. Dr. Fatih SANCAKTAR

Yrd. Doç. Dr. Yücel KARLIKLI

Yrd. Doç. Dr. Cevahir KAYAM

Önemli Tarihler

9 Şubat 2014 – Bildiri özetlerinin ulaştırılma tarihi
9 Nisan 2014 – Bildiri tam metninin ulaştırılma tarihi
9-10 Mayıs 2014 – Sempozyum tarihi

Bildiri Özeti

Teklif edilecek bildiri özetinde amaç ve hangi kaynaklardan yararlanıldığı bilgileri yer almalı, içerik hakkında 300 kelimeyi geçmeyecek şekilde bilgi verilmelidir. Sayfa başında bildiri başlığı ile birlikte yazar adı belirtilmelidir. Sayfa sonuna dipnot ile yazarın titri, bağlı olduğu kurum ve e-posta adresi eklenmelidir.

Bildiri Metni

Bildiri metninin hazırlanmasında, enstitümüz yayın organı “Yakın Dönem Türkiye Araştırmaları” dergisi yazım kuralları uygulanacaktır. Bildiriler Türkçe veya İngilizce olarak hazırlanacaktır.

Yazım Kuralları

Yrd. Doç. Dr. Savaş Açıkkaya
savasacikkaya@istanbul.edu.tr

Dr. Nilüfer Erdem
nilerdem@istanbul.edu.tr

Posta Adresi / Postal Address:
İstanbul Üniversitesi,
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü,
Bozdoğan Kemeri Cad. No: 7
Vezneciler / İSTANBUL

Faks / Fax: 0212 440 03 45
E-posta / E-mail: tblozan@gmail.com

Sunulacak Bildiriler

Prof. Dr. Sabit DUMAN (İnönü Üniversitesi / Inonu University)
Lozan Konferansı’nın İç Politikaya Etkisi (4 Şubat-23 Nisan 1923) / The Influence Of Lausanne Conference On Internal Politics (4th February-23rd April 1923)

Dr. / Ph.D. Zekeriya TÜRKMEN (Harp Akademileri / Turkish Military Academies)

Mehmet TEKİN (Araştırmacı-Yazar / Investigative Writer)
Lozan Antlaşması ve İskenderun Sancağı (Hatay) / Lausanne Peace Treaty And The Sanjak of Alexandretta (Hatay)

Prof. Dr. Yusuf SARINAY (TOBB Üniversitesi/ TOBB University)
Lozan’dan Çözüme Hatay Meselesi / Hatay Question, From Lausanne To Solution

Yrd. Doç. Dr. / Asst. Prof. Akın ÇELİK & Araş. Gör. / R.A. Sabahattin ÖDEMİŞ (İstanbul Üniversitesi / Istanbul University)
Hariciye Vekâleti Raporları Çerçevesinde Musul Meselesi (1923-1926) / Mosul Question Within The Framework Of Turkish Ministry Of Foreign Affairs’ Reports (1923-1926)

Dr. / Ph.D. Nevin YAZICI (ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü / METU Northern Cyprus Campus)
1926’dan Günümüze Musul Sorunu Üzerine Bir Değerlendirme: Çözüm Sürecinden Çözülmeye / Mosul Question: From Resolution Process To Disintegration

Doç. Dr. / Assoc. Prof. Sypridon SFETAS (Selanik Aristotelis Üniversitesi / Aristotle University Of Thessaloniki)
Aspects of Greek-Turkish Relations and the Aftermath of the Lausanne Treaty in the 20th Century / Lozan Antlaşması Sonrası 20. Yüzyılda Türk-Yunan İlişkilerinin Görünümü

Yrd. Doç. Dr. / Asst. Prof. Gizem ÇAKMAK (Yeditepe Üniversitesi / Yeditepe University)
Lozan Barışı Sonrası Fener Rum Patrikhanesi / Fener Greek Patriarchate Aftermath Of Lausanne Peace Treaty

Prof. Dr. Ayşe Nur TÜTÜNCÜ (İstanbul Üniversitesi / Istanbul University)
Montreux (Montrö) Sözleşmesi’nin Güncel Sorunlar Işığında Değerlendirilmesi / The Evaluation Of Montreux Convention Under The Light Of Current Issues

Yrd. Doç. Dr. / Asst. Prof. İbrahim KELAĞA AHMET (Trakya Üniversitesi / Trakya University)
Lozan’ın 90. Yılında Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Eğitim Sorununa Genel Bir Bakış / An Overview Of The Educational Problems Of The Turkish Minority In Western Thrace

Dr. / Ph.D. Nilüfer ERDEM (İstanbul Üniversitesi / Istanbul University)
Batı Trakya’da Sivil Toplum Örgütlenmesinde Türk Kimlik Engeli / The Turkish Identity Obstacle In Civil Society Organization In Western Thrace

Dr. / Ph.D. Sebahattin ABDURRAHMAN (Londra Üniversitesi / University Of London)
Batı Trakya Türklerinin Siyasal Katılımında Yeni Arayışlar: Dostluk Eşitlik Barış Partisi ve Bağımsız Listeler / New Seekings For The Political Participation Of Western Thracian Turks: Friendship Equality Peace Party And Independent Lists

Doç. Dr. / Assoc. Prof. Cavid QASIMOV (Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi / Azerbaijan National Academy Of Sciences)
Sovyet Azerbaycan’ı Basınında Lozan Barış Görüşmeleri / Lausanne Peace Talks In The Soviet Azerbaijani Press

Yrd. Doç. Dr. / Asst. Prof. Gülşah ESER (Harran Üniversitesi / Harran University)
Lozan’ın Onuncu Yıldönümünün Ulusal Basına Yansımaları / Reflections Of The Tenth Anniversary Of Lausanne Peace Treaty On The National Press

Doç. Dr. / Assoc. Prof. Mustafa BUDAK (Başbakanlık Devlet Arşivleri / Prime Ministry General Directorate Of State Archives)
Lozan’ın Başarı Ölçütü: Misak-ı Milli Mi, Sevr Mi? / Success Criterion Of Lausanne: National Oath Or Serves?

Sempozyum Programı